(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Pomerančový dort
Potřebné ingredience
350 g krupicového cukru 2 středně velké umyté pomeranče tuk na vymazání formy Na těsto: 150 g hladké mouky (dávala jsem celozrnnou) 2 lžičky prášku do pečiva 150 g mletých mandlí 3 lžíce máku 3 vejce 100 g krupicového cukru Na krém: 8 žloutků (dávala jsem 6) šťáva a nastrouhaná kůra z 1 pomeranče a 1 citrónu 100 g krupicového cukru 100 g změklého másla
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Neloupané pomeranče nakrájejte na půlcentimetrové plátky a dejte do kastrolu. Zalijte 400 ml vody, přidejte cukr, uveďte do varu, zmírněte oheň a nechte 20 minut mírně vařit - bílá kůra "zesklovatí" (i po 30 minutách byla bílá, snad se vám to podaří). Odstavte, nechte vychladnout. Dno otevírací formy vyložte pečícím papírem, stěny vymažte tukem. Vyberte nejhezčí plátky dušených pomerančů a naklaďte na dno. Zbylé pomeranče sceďte, sirup uchovejte zvlášť. 100 g pomerančové směsi pak rozmixujte se 70 ml sirupu.
Těsto:
Mouku, prášek do pečiva, mandle a mák promíchejte v míse a dejte stranou. V další míse prošlehejte vejce s cukrem až směs zesvětlá - trvá to cca 5 minut. Do vajec s cukrem vmíchejte pomerančové pyré, nejlépe metličkou. Rychle ale opatrně přimíchejte do směsi suché přísady. Těsto vlijte do připravené formy, dejte do trouby a pečte 40 - 45 minut, až je na povrchu zlatavé a pružné. Nechte vychladnout, pak vyklopte tak, aby se pomeranče ocitly nahoře.
Krém:
Prošlehejte žloutky se šťávou z citrusů. Přidejte cukr, máslo a nastrouhanou kůru. V kastrůlku přiveďte vodu k varu, nechte mírně vařit. Nad hrnec posaďte misku s vaječnou směsí a promíchávejte. Hmota by měla zhoustnout tak, aby nestékala z obrácené lžíce (může to trvat až půl hodiny).
Korpus 2x prořízněte, dolní a prostřední část potřete z obou stran zbylým sirupem a pak spojujte vychladlým krémem. Plát s pomeranči ještě potřete sirupem. Nechte aspoň 2 hodiny stát, nejlepší je podávat dort až druhý den.
Postup je poměrně složitý, ale dort je opravdu výborný. Jen je na mě trochu sladký.
Těsto:
Mouku, prášek do pečiva, mandle a mák promíchejte v míse a dejte stranou. V další míse prošlehejte vejce s cukrem až směs zesvětlá - trvá to cca 5 minut. Do vajec s cukrem vmíchejte pomerančové pyré, nejlépe metličkou. Rychle ale opatrně přimíchejte do směsi suché přísady. Těsto vlijte do připravené formy, dejte do trouby a pečte 40 - 45 minut, až je na povrchu zlatavé a pružné. Nechte vychladnout, pak vyklopte tak, aby se pomeranče ocitly nahoře.
Krém:
Prošlehejte žloutky se šťávou z citrusů. Přidejte cukr, máslo a nastrouhanou kůru. V kastrůlku přiveďte vodu k varu, nechte mírně vařit. Nad hrnec posaďte misku s vaječnou směsí a promíchávejte. Hmota by měla zhoustnout tak, aby nestékala z obrácené lžíce (může to trvat až půl hodiny).
Korpus 2x prořízněte, dolní a prostřední část potřete z obou stran zbylým sirupem a pak spojujte vychladlým krémem. Plát s pomeranči ještě potřete sirupem. Nechte aspoň 2 hodiny stát, nejlepší je podávat dort až druhý den.
Postup je poměrně složitý, ale dort je opravdu výborný. Jen je na mě trochu sladký.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Boňule
(upraveno)
30. 1. 2010, 22:48
vypadá úžasně, nebyl by receptík?
Ilonáček
(upraveno)
30. 1. 2010, 19:01
jakl
(upraveno)
30. 1. 2010, 18:42
Hned bych si dala